ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Estonia sprijină parcursul european al Republicii Moldova

12:54 | 17.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova este parte a familiei europene și nimeni nu o va putea opri din acest parcurs. Aderarea la UE este un proces dificil și impune multe reforme, însă puteți miza pe toată asistența și sprijinul Estoniei. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Estoniei, Alar Karis, după o întrevedere cu șefa statului Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

„Pe 24 februarie, Federația Rusă a pornit un război împotriva Ucrainei. Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor noștri, inclusiv a Estoniei, pentru a le depăși. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și chiar din primele ore, țara noastră a oferit ajutor umanitar țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului. Aproape 340 mii de persoane au trecut frontiera de la începutul războiului; circa 100 de mii de refugiați rămân în continuare în țara noastră. Trebuie să ajutăm acești oameni și vom face asta în continuare”, a spus Sandu.

Ea a precizat că războiul din țara vecină afectează profund țara noastră, exporturile și importurile fiind perturbate. „Avem nevoie ca țările membre ale UE să își deschidă piețele pentru produsele moldovenești. Un asemenea gest va fi un sprijin clar pentru producătorii moldoveni”, a adăugat șeful statului.

La rândul său, președintele Estoniei, Alar Karis, a reiterat sprijinul țării sale pentru parcursul european al R. Moldova. “Estonia înțelege foarte bine provocările cu care vă confruntați. Acum trei săptămâni, când a început acest război, noi am direcționat toate eforturile pentru a cere oprirea terorii. Vă felicit pentru faptul că ați deschis casele voastre pentru refugiați, ați depus un efort considerabil pentru a proteja acești oameni. Estonia va dona 100 mii de euro și câteva autobuze pentru refugiați, vom oferi și un lot de vaccin împotriva COVID-19. Moldova e parte a familiei europene și nimeni nu vă poate opri din acest parcurs. Sunt mândru să văd determinarea voastră. Este un proces dificil și impune multe reforme, însă puteți miza pe toată asistența și sprijinul nostru”, a conchis Alar Karis.

Președintele Estoniei, Alar Karis, întreprinde astăzi o vizită de lucru în țara noastră.

În anul curent, vor fi marcați 30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova și Estonia.

img22002031

img22002031

img22002031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!