ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

14:47 | 17.03.2022 Categorie: Comunicate

Prima ședință a grupurilor de lucru pentru educație din anul 2022

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru educație, desfășurată în format de videoconferință, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu-Țigaie, coordonator al grupului de lucru.

În cadrul dialogului, în mod prioritar, a fost pus în discuție subiectul referitor la asigurarea cu sedii proprii, în mod special pentru Liceul Teoretic „Evrika” din or. Râbnița, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Grigoriopol, temporar situat în s. Doroțcaia și pentru Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, temporar amplasat în s. Corjova. În context, s-a menționat despre primordialitatea soluționării subiectului în cauză în interesul copiilor din aceste instituții, cu respectarea tuturor cerințelor dreptului la educație. Mai mult ca atât, experții din partea Chișinăului au reamintit experților de profil de pe malul stâng al Nistrului despre lipsa unui plan/ viziune, discutat în cadrul ședințelor anterioare, referitor la oferirea de sedii adecvate instituțiilor menționate supra.

Un alt subiect, s-a referit la asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba română, desfășurarea în condiții optime a procesului de învățământ și accesul nestingherit al elevilor și a cadrelor didactice la procesul educațional.

Reamintim că din cele 8 instituții de învățământ cu predare în grafie latină, 5 sunt nevoite să închirieze spații de la așa-zisele structuri locale din regiune, iar 2 își desfășoară temporar activitatea într-o altă localitate decât cea de trai a elevilor și a cadrelor didactice.

Reprezentanții Chișinăului au informat despre acțiunile ce se întreprind în vederea asigurării dreptului la educație în limba maternă pentru tinerii din stânga Nistrului și mun. Bender și pentru accesul la studii în instituțiile de învățământ superior atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării.

În context, s-a precizat că autoritățile de la Chișinău întreprind tot spectrul de măsuri benefice pentru tinerii din stânga Nistrului și mun.Bender, inclusiv oferă posibilitatea continuării studiilor în afara țării prin mecanismul de apostilare a diplomelor de model neutru, implementat fără impedimente (Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017).

Referitor la aspectele ce se referă la supralegalizarea diplomelor de studii și solicitarea listelor nominale ale elevilor, invocate de către experții de la Tiraspol, reprezentanții Chișinăului au reamintit că supralegalizarea și apostilarea sunt două proceduri diferite ce necesită a fi diferențiate, iar în cazul listelor s-a accentuat inadmisibilitatea solicitării acestora și necesitatea conformării la rigorile cadrului normativ în vigoare privind accesarea și prelucrarea datelor cu caracter personal.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!