ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

14:49 | 17.03.2022 Categorie: Comunicate

Ministerul Justiției propune îmbunătățirea mecanismului compensator pentru condițiile de detenție

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Mecanismul compensator privind condițiile de detenție în privința deținuților va fi perfecționat. În acest sens, Ministerul Justiției a elaborat și consultat public un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, pentru a înlătura neclaritățile și a asigura astfel aplicarea uniformă a cadrului legislativ. Documentul a fost discutat public și urmează a fi revăzut și prin prisma recomandărilor făcute în cadrul discuțiilor asupra „Ghidului privind implementarea remediului național de soluționare a condiţiilor precare de detenţie în Republica Moldova”, elaborat cu suportul Consiliului Europei.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre importanța îmbunătățirii condițiilor de detenție în penitenciare și necesitatea perfecționării mecanismului compensator pentru condițiile precare de detenție. „Acest ghid și recomandările făcute sunt un suport valoros pentru definitivarea proiectului de lege. La reexaminarea documentului se vor lua în considerare toate subtilitățile și sperăm să contribuie la uniformizarea practicii judiciare în acest acest domeniu”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.

Pe lângă analiza cadrului legal și prezentarea situației din sistemele penitenciare, prin prisma cazurilor concrete, Ghidul conține și recomandări pentru a asigura interpretarea uniformă și aplicarea unitară a legislației cu privire la mecanismul compensator pentru condițiile precare de detenție, contrare art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

La prezentarea ghidului au participat judecători, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai societății civile. În mare parte, discuțiile s-au axat pe necesitatea motivării suficiente a actelor judecătorești, emise în baza plângerilor pentru aplicarea mecanismului compensator, pe probatoriul care urmează a fi examinat în ședințele de judecată, dar și pe criteriile de admisibilitate a plângerilor și alte particularități practice ce țin de modalitatea de soluționare a acestora.

Reprezentând Ministerul Justiției la dezbaterile privind perfecționarea mecanismului compensator, șeful Cabinetului ministrului, Marcel Moraru, a menționat despre importanța verificării rapoartelor pe țară elaborate de instituțiile internaționale cu competențe în acest domeniu și utilizarea mai multor surse de unde pot fi extrase date cu privire la obiectul unor astfel de plângeri.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!