ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pensiile vor fi indexate de la 1 aprilie cu 13,94%

14:57 | 17.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. De la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiei se va calcula în baza ratei inflației de la sfârșitul anului și va fi de 13,94%. Proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat astăzi de deputați în lectură finală, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, în cazul indexării din luna aprilie curent, coeficientul de indexare ar putea să se aplice doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu pe economie prognozat pentru anul 2022. Pentru anul în curs acesta constituie 9900 lei.

Implementarea indexării parțiale pentru pensiile mai mari decât salariul mediu pe economie va elibera fonduri din Bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 72 de milioane de lei, în anul 2022.

Conform datelor oficiale, doar 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent: din cele 665 mii de pensii, aflate în plată, 9190 depășesc acest plafon.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!