ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Valentin Rusu și-a vernisat lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

18:35 | 17.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură și grafică cu genericul ”A piece for peace” ”(O piesă pentru pace”) a artistului plastic Valentin Rusu a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Valentin Rusu a menționat că aceasta este cea de-a cincea expoziție a sa în această instituție. ”Expoziția cuprinde 31 de lucrări de pictură și 28 de grafică. Lucrările de grafică le-am realizat în luna martie 2021, iar cele de pictură în februarie-martie 2022. Sunt lucrări absolut proaspete. Mesajul pe care mi-am dorit să-l exprim în aceste lucrări este cel pentru pace, deoarece în țara vecină e război. Vreau să scot din culori tot ce îmi stă în puteri. Le doresc tuturor mult succes într-o lume pașnică”, a mai spus Valentin Rusu.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, aceasta este o cu totul altfel de expoziție față de ceea ce a prezentat până acum autorul. ”Stilistica, emoția, expresivitatea au rămas aceleași, în rest e cu totul altceva. Sunt lucrări în care se simte durerea lui Valentin Rusu față de ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră. În grafică, el are o tehnică absolut aparte. Pictează cu cerneală, are o tehnică de autor proprie. Colaborează cu diverse galerii din țările europene. Este un artist adevărat”, a constatat Dumitru Bolboceanu.

În context, actorul Valentin Delinschi a afirmat că în creația lui Valentin Rusu este un întreg univers. ”Aici este și dragostea, și nașterea, și moartea. El mereu rămâne a fi nedescoperit. Ca să descoperi ceea ce a vrut să spună în lucrările sale, ai nevoie de mai mult timp. Este un pictor și un grafician neobișnuit”, a remarcat Valentin Delinschi. Pe marginea creației artistului s-au mai pronunțat pictorii Ion Morărescu, Victor Hristov, Alexandra Mihalaș, art director la Centrul ”C. Brâncuși” ș.a.

Valentin Rusu s-a născut pe 30 iulie 1973 în orașul Hâncești. În 1994-1998 a studiat la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Facultatea de Arte Plastice, clasa profesorilor Ion Morărescu și Anatol Gurău, și în 1994-1998 - la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea pictură de șevalet, clasa profesorilor Sergiu Fusu și Alexei Colâbneac. Din 2001 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În prezent este lector de arte plastice, specialitatea desen la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Facultatea Arte plastice și design. Din 2008 este cetățean de onoare al municipiului Hâncești. A avut expoziții în țară și peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 3 aprilie.

img22002049

img22002049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!