ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpretul Vitalie Dani a înregistrat peste 10 piese

07:30 | 18.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Cântărețul Vitalie Dani, Artist al Poporului, a înregistrat în ultima perioadă peste 10 piese de muzică populară și ușoară, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vitalie Dani a menționat că în prezent lucrează la un album de melodii de muzică populară, în colaborare cu Mihai Ciobanu și Maria Stoianov, precum și finalizează câteva melodii de muzică ușoară. În afară de muzică, Vitalie Dani este remarcat prin faptul ca are și o carieră in IT, unde a elaborat și câteva softuri muzicale, care sunt utilizate de numeroși interpreți de la noi, dar și din întreaga lume, făcând posibilă evoluarea artiștilor "live" la cel mai înalt nivel în diferite spectacole și la orice tip de evenimente.

În pandemie, a compus și interpretat "Scrisoare Doctorului" - o melodie pe versuri de Andrei Porubin, cu un puternic mesaj emoțional, dedicat eroilor "în halate albe”, celor ce stau în prima linie în lupta pentru viețile omenești.

Vitalie Dani s-a născut la 12 ianuarie 1973. De mic copil a îndrăgit muzica, bunelul lui fiind un vestit viorist de la nordul Moldovei. A frecventat corul de copii al Teleradio Moldova. Cariera de interpret și autor de muzică a început-o in 1991. A activat în cadrul teatrului de revistă "Olga Ciolacu", alături de marii artiști ai neamului, de la care a învățat și a prins secretele scenei, În prezent este angajat al Centrului de Cultură și Artă "Ginta Latină" în calitate de solist. Este autorul și interpretul a numeroase melodii, multe dintre ele devenite în timp șlagăre. Laureat al concursurilor internaționale. Cel mai vestit trofeu, a fost locul 1 la concursul de muzică ușoară din Ialta, 2003. Prima apariție muzicală în calitate de cantautor este pastelul "Adio, pică frunza" pe versurile lui George Bacovia. În timpul conflictului armat de pe Nistru a compus marșul "Conștiința Națională", pe versurile lui Vasile Romanciuc, ce răsuna in fiecare dimineață la postul de radio Moldova.

A colaborat cu numeroși artiști și autori de texte de la noi și de peste hotare: Viorica Nagacevschi, Olga Ciolacu, Nelly Ciobanu, Anișoara Puică, Anastasia Lazariuc, Mihai Ciobanu, Pavel Bechet, Maria Stoianov, Ion Suruceanu, Yan Raiburg, Nina Crulicovschi, Rodica Roșioru, Georgeta Voinovan, Ara Geovrkian ș. a. Este autorul a 7 albume muzicale: "Adio, pică frunza" – 1993 , "Orheianca" – 1997, "Titanica iubire" – 2001, "Dulcea mea" – 2004, "Mi-e dor de voi, prieteni" – 2007, "Când ești lângă mine" – 2009 și "Melodii alese" – 2018. Cele mai renumite melodii: "Titanica iubire", "Adio mileniu", "Dragi învățători", "O soră și-un frate", "Orheianca", "Trandafiri, flori de dor", "Mi-e dor de voi, prieteni", "Dulcea mea", "Când ești lângă mine", ș.a.

În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2008 - cu cel de „Artist al Poporului”.

img22002055

img22002055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!