ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul francez

13:06 | 18.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a desfășurat o conversație telefonică cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

„În contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului European, am discutat cu omologul meu despre agenda Consiliului pentru afaceri externe de luni, 21 martie, de la Bruxelles, unde voi participa și purta un schimb informal de opinii cu miniștrii Afacerilor Externe din UE cu privire la situația de securitate regională și aspirațiile noastre europene”, a menționat ministrul Nicu Popescu. 

În plan umanitar, șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit omologului francez pentru asistența oferită în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, prin care Republica Moldova beneficiază din partea Franței de 37 de tone de echipamente de urgență pentru primirea refugiaților, precum și 10.000 de truse de igienă. 

Un alt subiect prioritar al convorbirii a vizat sporirea rezilienței energetice, sistemul de sănătate din țara noastră va beneficia în zilele următoare de 17 generatoare de mare capacitate, Franța urmând să ne ajute în continuare la diversificarea surselor energetice. 

În calitate de sprijin financiar concret pentru țara noastră pentru a face față provocărilor economice generate de războiul din Ucraina, pe lângă mobilizarea fondurilor europene prin mecanismul de asistență macrofinanciară în valoare a 150 de milioane de euro, vicepremierul Nicu Popescu a apreciat anunțul ministrului francez de a acorda în plan bilateral un împrumut concesional pentru reforme în sectorul public în valoarea de 50 de milioane de euro oferiți prin intermediul Agenției Franceze pentru Dezvoltare și un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro.

Foto: MAEIE

img22002068

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!