ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina după începerea invaziei ruse

17:25 | 19.03.2022 Categorie: Externe

Geneva, 19 mar. /MOLDPRES/. Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, au indicat sâmbătă Naţiunile Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3.328.692 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului.

''Oamenii continuă să fugă întrucât se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri'', a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

''Ajutorul este vital, dar nu poate opri teama. Doar încetarea războiului o poate face'', a adăugat el.

Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi trebuie să rămână în ţară.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a indicat, miercuri, că 162.000 de cetăţeni ai unor ţări terţe au părăsit Ucraina în ultimele trei săptămâni.

Potrivit UNHCR, şase din zece refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, ceea ce înseamnă 2.010.693 de persoane până în prezent.

În România au sosit 518.269 de refugiaţi ucraineni, număr în care sunt incluse şi persoanele care au traversat Republica Moldova.

Un număr de 299.273 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Ungaria, iar alţi 240.009 în Slovacia.

UNHCR estimează că 184.563 de persoane au trecut din Ucraina în Rusia, dintre care 50.000 au venit din regiunile pro-ruse Doneţk şi Lugansk. 

Foto: cepa.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!