ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Ziua Internațională a Pădurilor

11:33 | 21.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Internațională a Pădurilor, comunică MOLDPRES.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială, președintele Maia Sandu anunță că în prezent țara noastră are doar 11% de păduri dintr-un necesar de 25-30%.

„Suntem departe de scopul propus. Dar suntem hotărâți să facem din împădurire o prioritate a tuturor. Primii pași i-am făcut deja. Anul trecut, am creat Grupul de lucru pentru pregătirea Programului Național de Împădurire, care urmează să fie lansat până la sfârșitul anului curent. Campania națională pentru înverzirea plaiului a mobilizat, în toamnă, mii de oameni de toate vârstele. Haideți să continuăm acest efort. În fiecare localitate există terenuri degradate, fâșii destinate protecției solurilor sau a apelor, pe care pot fi sădiți arbori și arbuști. Vă chem pe toți să dați o mână de ajutor și să deveniți promotori ai împăduririi. Știu că timpurile nu sunt deloc ușoare. Dar crizele vor trece, iar noi vom putea să le lăsăm generațiilor viitoare o țară verde și curată”, a opinat Maia Sandu.

Organizația Națiunilor Unite a declarat în anul 2013  ziua de 21 martie - Ziua Internaţională a Pădurii,  declinând o oportunitate de creștere a nivelului de conștientizare a societății privind rolul şi importanţa pădurilor în viața de zi cu zi. Scopul scontat este de a determina crearea şi întărirea angajamentului politic pentru realizarea gestionării durabile a pădurilor în toate țările lumii.

Statisticile arată că pădurile acoperă 31% din suprafața terestră, menținând o climă globală stabilă. Suprafaţa împădurită a Europei este de 29%, iar a Republicii Moldova de doar 11%. Anual pe glob sînt despădurite peste 13 milioane hectare de păduri, în principal pentru scopuri agricole și aceste acțiuni sînt responsabile pentru 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Foto: Președinție

img22002111

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!