ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oleg Serebrian: Războiul din Ucraina ne-a pus în fața unei situații geopolitice noi

12:10 | 21.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Războiul din Ucraina ne-a pus în fața unei situații geopolitice absolut noi. Multe lucruri se vor schimba și este clar că procesul de negocieri în format 5+2 a fost afectat, iar agenda de lucru pentru anul în curs este practic anulată. Afirmațiile au fost făcute în cadrul interviul oferit pentru MOLDPRES de viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.

Potrivit sursei citate, este cert că nu se mai discută despre o reuniune în format 5+2 în viitorul apropiat, după cum este evident și faptul că o Conferință bavareză consacrată tematicii transnistrene nu mai poate avea loc în vara acestui an. „Despre formatul de negocieri 5+2, mai precis despre eventuale schimbări care ar putea interveni în acesta, este încă prematur să vorbim, chiar dacă Tiraspolul s-a grăbit să ne anunțe, printr-un comunicat emis la 4 martie curent că în procesul de negocieri s-a pus ”punct””, a opinat Serebrian.

El a adăugat că pandemia și războiul din Ucraina au adus o stagnare în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. “Problema eliminării tuturor barierelor în calea liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și cea a evacuării infrastructurii posturilor ilegale de control este permanent abordată în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Cu regret, Tiraspolul politizează această problemă, eschivându-se de la respectarea angajamentelor asumate în procesul de negocieri. Și activitatea Comisiei Unificate de Control constată multiple incidente legate de instalarea posturilor mobile grănicerești și de miliție transnistrene, reținerea și blocarea ilegală a liberei circulații a cetățenilor, deplasări neautorizate ale coloanelor militare. Prezența posturilor ilegale a fost constatată de Misiunea OSCE, în special, între localitățile Bender și Varnița. Posturi mobile ilegale apar la stația de cale ferată Bender-2, dar și în multe alte locuri. Și aici trebuie să constatăm, cu regret, incapacitatea CUC de a interveni pentru eliminarea acestor posturi. Reprezentanții Tiraspolului din Comisie blochează includerea pe ordinea de zi a celor mai importante probleme, nemaivorbind de găsirea unor soluții durabile pentru acestea”, a conchis vicepremierul pentru Reintegrare.

img22002116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!