ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte de istoricul Vlad Mischevca a fost lansată la Biblioteca Națională

16:46 | 21.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansat astăzi volumul „Între pace și război. Domnii fanarioți în contextul raporturilor internaționale (1774 – 1812)”, semnat de Vlad Mischevca, publicist, doctor în istorie, conferențiar cercetător, coordonator la Institutul de Istorie  al Ministerului Educației și Cercetării, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vlad Mischevca a menționat că volumul cuprinde 430 de pagini și a apărut într-un tiraj de 400 de exemplare cu contribuția Ministerului Culturii. ”În această monografie este abordată o problematică actuală ce ține de istoria politică a Principatelor Române. Segmentul cronologic în lucrarea de față cuprinde anii 1774 – 1812 și reprezintă o perioadă hotărâtoare extrem de bogată în evenimente internaționale a istoriei politico – diplomatice a Principatelor Române. Volumul are patru capitole: ”Politica și  diplomația domnilor fanarioți”, ”Activitatea domnilor fanarioți în cadrul rivalității marilor puteri”, ”Domnii fanarioți – emigranți politici” și ”Fanarioții în contextul războiului ruso-turc din 1806-1812”, a precizat autorul.

În debutul manifestării, directorul BNRM, Elena Pintilei a afirmat că această carte este un protest împotriva războiului și vine cu un mesaj pentru pace. Iar profesorul universitar Anatol Petrencu a subliniat că Vlad Mischevca este un specialist în domeniul istoriei moderne, recunoscut pe plan internațional. În  cadrul evenimentului au mai luat cuvântul  istoricii Nicolae Enciu, Valentin Cosntantinov, Alina Felea ș.a.

Vlad Mischevca s-a născut pe 14 martie 1963. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din din Moldova (1986). În 1996 și-a susținut teza de doctor în istorie cu tema ”Moldova în relațiile internaționale la începutul secolului XIX (1802-1812)”. În prezent este cercetător coordonator la Institutul de Istorie  al Ministerului Educației și Cercetării. A fost distins cu Premiul Republican al Tineretului. Deține titlul onorific de cetățean de onoare al orașului Dondușeni.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!