ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de Ziua Mondială a Sindromului Down

17:19 | 21.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. De Ziua Mondială a Sindromului Down, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii să spargă prejudecățile legate de oamenii care au acest sindrom și să-i facă să se simtă parte a comunității, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

În mesajul public adresat, șefa statului spune că oamenii cu Sindromul Down trăiesc alături de noi - îi recunoaștem după zâmbetul larg și după inocența cu care se bucură de orice clipă -, au aceleași nevoi și admiră aceleași lucruri simple. „Ca toți ceilalți, sunt unici și au personalitate, doar că trebuie să facă un efort mai mare ca să se integreze în societate, să învețe și să muncească. Incluziunea persoanelor cu Sindrom Down și asigurarea condițiilor egale de dezvoltare rămâne o provocare majoră pentru toate societățile”, menționează Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în țara noastră, copiii născuți cu Sindromul Down pot merge la grădinițe și școli obișnuite, iar odată ajunși la vârsta maturității se pot angaja în câmpul muncii. Totuși, există încă multe prejudecăți și familiile, deseori, aleg să-i izoleze pe acești oameni, pentru a-i proteja, mai spune președinta. „Misiunea noastră e să spargem aceste prejudecăți și să-i facem să se simtă parte a comunității. Acceptarea diferențelor ne face mai buni, mai uniți și mai puternici”, afirmă Maia Sandu.

Pe glob sunt peste 50 de milioane de oameni care au Sindromul Down. Circa 50 dintre ei se nasc, anual, în Moldova.

Foto simbol

img22002140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!