ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu comisarul Olivér Várhelyi

18:53 | 21.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a discutat astăzi cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, despre subiectele prioritare de pe agenda dialogului moldo-comunitar, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.

„M-am referit la cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de Republica Moldova și pașii care urmează a fi întreprinși de Comisia Europeană în vederea elaborării opiniei solicitate de Consiliul UE. Am subliniat deplina înțelegere a autorităților a complexității procesului de aderare, punctând totodată că integrarea deplină și ireversibilă a Republicii Moldova în UE reprezintă singura cale viabilă pentru dezvoltarea țării", a spus vicepremierul Nicu Popescu.

În discuția cu oficialul european, șeful diplomației de la Chișinău a comunicat despre impactul războiului din Ucraina asupra țării noastre, menționând că Republica Moldova, de la începutul războiului și până în prezent, a primit peste 360 mii de refugiați, iar circa 100 mii sunt și în prezent rămași pe teritoriul țării noastre. În context, oficialul moldovean a mulțumit pentru răspunsul prompt al Echipei Europa la solicitările de ajutor umanitar ale autorităților naționale, atât în plan bilateral cât și prin intermediul mecanismului european de protecție civilă. De asemenea, părțile au discutat despre necesitățile de asistență pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova la criza curentă și efectele asociate.

Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat necesitatea majorării asistenței financiare nerambursabile din partea UE pentru a atenua impactul socio-economic asupra țării noastre, inclusiv ca urmare a necesității de redresare a economiei și diminuarea impactului crizei sanitare și energetice asupra Republicii Moldova.

„Totodată am exprimat recunoștință pentru avansarea rapidă a adoptării Pachetului de asistență macro-financiară și a implementării Planului Regional de Investiții Economice care va contribui la fortificarea rezilienței noastre în plan social și economic", a conchis Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!