ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia va susține Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiați

19:21 | 21.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Polonia sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova și va oferi suport Chișinăului în procesul de gestionare a fluxului de refugiați. Guvernul polonez a decis acordarea către autoritățile din Moldova a unui credit fără dobândă. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe comune cu șefa statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES

În discursul său, șefa statului a menționat că, începând cu anul trecut, Republica Moldova și Polonia au reușit să-și relanseze relația bună de cooperare și prietenie. “Apreciez dialogul deschis pe care îl avem la nivel de șefi de stat, dar și cooperarea la nivel de guverne. Republica Moldova beneficiază de asistență de dezvoltare prin intermediul Fundației poloneze Solidarity Fund și pe platforma Polish Aid, care implementează în țara noastră proiecte în diverse domenii, precum dezvoltarea locală și agricultura. Apreciem mult acest sprijin. Din păcate, realitatea face ca vizita Dumneavoastră să aibă loc într-o perioadă complicată pentru Ucraina, pentru noi, pentru regiune și pentru întreaga Europă. Republica Moldova a condamnat ferm, din prima zi, războiul împotriva Ucrainei, la fel de ferm am chemat la restabilirea păcii”, a opinat Maia Sandu.

Ea a adăugat că în aproape o lună de război, în Moldova au intrat mai bine de 360 de mii de persoane din țara vecină. Aproape 100 de mii dintre ei se află în continuare aici, iar majoritatea sunt găzduiți de oameni, în casele lor. ”Știți bine, domnule Președinte, ce înseamnă să administrezi o criză mare a refugiaților. Polonia găzduiește acum cel mai mare număr de refugiați ucraineni - peste două milioane de oameni. Ca și în cazul nostru, mulți dintre ei rămân în țară, în centre de plasament, în casele polonezilor. Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la populație. Și noi, și dumneavoastră știm că nu este ușor, dar alegem să ne facem datoria de buni vecini, datoria de oameni”, a menționat Sandu.

Președintele i-a cerut omologului său polonez să solicite împreună statelor membre ale UE deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești, care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului.

Președintele polonez a apreciat eforturile autorităților și a cetățenilor de a ajuta refugiații și a asigurat-o pe Maia Sandu că țara sa susține procesul de integrare europeană a R. Moldova și a menționat că Polonia, care la fel se confruntă cu o situație fără precedent, va veni cu un împrumut pentru Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!