ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elveția va oferi 2 milioane de franci pentru Republica Moldova

11:13 | 22.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Elveția va oferi 2 milioane de franci Republicii Moldova pentru lupta împotriva corupției și a livrat deja peste 2 tone de ajutor umanitar destinate refugiaților. Declarațiile au fost făcute astăzi, la Chișinău, de Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

În cadrul conferinței Președintele Moldovei a menționat că vizita de astăzi marchează o premieră istorică în relațiile dintre țările noastre. “Este pentru prima oară când un Președinte al Confederației Elvețiene vizitează Republica Moldova. E simbolic că acest lucru se întâmplă în anul în care marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Elveția. Țările noastre au dezvoltat o cooperare foarte bună în acești ani. Elveția se numără printre cei mai de importanți parteneri bilaterali ai Republicii Moldova. Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției, care activează în țara noastră din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația. Datorită sprijinului elvețian, avem servicii mai bune în domeniul urgenței pediatrice și al sănătății mintale în Moldova. Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveția au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni. Elveția a sprijinit dezvoltarea învățământului profesional tehnic în Moldova și a oferit donații generoase de echipamente medicale țării noastre pentru gestionarea pandemiei Covid-19. Vă suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor generos”, a spus Maia Sandu.

Șeful statului a precizat că războiul din Ucraina va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din Moldova. “Antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor alternative - cum ar fi cea a Elveției - pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova. Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora”, a adăugat Maia Sandu.

Oficialul elvețian a reiterat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova și a menționat că atacul militar rus aduce suferință nu doar în Ucraina ci și în Moldova. “Sunteți în fața unei provocări considerabile. Sunt impresionat de solidaritatea de care dați dovadă, sunt impresionat de eforturile pe care țara voastră mică le face. Vreau să-mi exprim recunoștința Elveției și să anunț că vom oferi 2 milioane de franci pentru a lupta împotriva corupției și a crea o țară prosperă”, a conchis Ignazio Cassis.

img22002162

img22002162

img22002162

img22002162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!