ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Apei

12:37 | 22.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi Ziua Mondială a Apei. În acest an sărbătoarea se desfășoară cu sloganul „Apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!”, comunică MOLDPRES.

Președintele Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco, a îndemnat aleșii poporului să lucreze împreună pentru a gestiona în mod durabil resursele de apă.

Apele subterane furnizează aproape jumătate din toată apa potabilă la nivel mondial, aproximativ 40% din apă pentru irigare și aproximativ 1/3 din apa necesară industriei. De asemenea, apele subterane susțin ecosistemele, mențin debitul de bază al râurilor și previn tasarea terenului și pătrunderea apei de mare.

În Republica Moldova, aprovizionarea cu apă constituie o problemă stringentă, deoarece sursele de apă sunt distribuite neuniform, iar calitatea ei, în foarte multe cazuri, nu corespunde standardelor naționale existente. Apele subterane constituie sursa principală de asigurare cu apă potabilă pentru 100% din populația rurală și 30% din populația urbană sau 65% din populația totală a țării. Restul, 35% din populația totală, întrebuințează ca sursă de apă potabilă apele de suprafață.

Ziua Mondială a Apei a fost instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la data de 22 decembrie 1992. În țara noastră această zi se sărbătorește începând cu anul 1993.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!