ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

14:58 | 22.03.2022 Categorie: Comunicate

Ministerul Justiției a reluat procesul de modificare a cadrului normativ privind activitatea specială de investigație

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a organizat astăzi o ședință de lucru la care s-a discutat asupra proiectului de amendare a cadrului normativ care reglementează activitatea specială de investigație. Mai exact, este vorba de un proiect de modificare a Codului de procedură penală și a Legii privind activitatea specială de investigații. La discuții au participat procurori, avocați, deputați, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție (CNA), dar și ai societății civile.

„În ultimii doi ani am primit mai multe propuneri, inclusiv din partea CNA și a procuraturii, de a revizui cadrul legal la capitolul măsuri speciale de investigație. În acest sens, am decis să reluăm procesul de elaborare și consultare a proiectului de lege, pentru îmbunătățirea cadrului normativ care reglementează activitatea specială de investigații atât în cadrul procesului penal, cât și în afara procesului penal. Este important să consolidăm și să creștem capacitățile investigative și să existe un mecanism eficient de control a măsurilor speciale de investigații dispuse și efectuate  în afara procesului penal”, a afirmat secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul ședinței de lucru.

Astfel, prin acest proiect de lege se propune optimizarea varietăților măsurilor speciale de investigații prin comasarea și reglementarea unitară a celor ce implică procedee, metode și tehnici de aceeași natură, precum și utilizarea mijloacelor tehnice speciale de același fel. O altă propunere se referă la posibilitatea efectuării „monitorizării sau controlului tranzacțiilor financiare și accesul la informațiile financiare” în cazul investigării infracțiunilor exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu și îmbogățire ilicită.

Cu referire la dosarele speciale, se propune ca toate măsurile speciale de investigații, cu unele excepții, să fie efectuate de către ofițerii de investigații cu autorizarea, după caz, a judecătorului, procurorului sau conducătorului subdiviziunii specializate. La fel, se propune ca interceptarea și înregistrarea comunicării și/sau a imaginilor, supravegherea tehnică, monitorizarea sau controlul tranzacțiilor financiare și accesul la informațiile financiare, colectarea informațiilor de la furnizorii de servicii de comunicații electronice etc. să fie efectuate cu autorizarea judecătorului.

Urmare a discuțiilor și a propunerilor menționate în cadrul ședinței, proiectul de lege va fi definitivat și, ulterior, consultat public. Perfecționarea cadrului normativ care reglementează activitatea specială de investigații este un obiect stabilit în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 și în Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!