ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefii de stat și de guvern ai UE vor discuta la Bruxelles consecințele invaziei ruse în Ucraina

16:23 | 22.03.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 22 mar. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană are în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina în reconstrucția post-război, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui anunț al Consiliului European, joi, 24 martie, va începe un summit de două zile la care șefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE vor discuta consecinţele invaziei Federației Ruse în Ucraina. În proiectul de concluzii al acestui summit se arată că Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice. ''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei ''conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina''.

Iniţiativa a fost anunţată vineri, 18 martie, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Preşedintele Consiliului European a precizat că acest fond ''ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor'' şi ''ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală pentru viitoarea reconstrucţie a statului''.

Până în prezent UE a alocat 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene să facă față crizei umanitare și a acordat un miliard de euro pentru înarmarea forțelor armate ucrainene. 

img22002175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!