ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

18:24 | 22.03.2022 Categorie: Comunicate

Veronica Mihailov-Moraru: „Justiția juvenilă este o preocupare constantă pentru Ministerul Justiției”

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la masa rotundă „Cum asigurăm o justiție prietenoasă copiilor victime sau martori ai infracțiunilor?”, organizată de Asociația Presei Independente și Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

În intervenția sa, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că politicile în domeniul justiției juvenile este o preocupare constantă a Ministerului Justiției. „Indiferent dacă este victimă, martor sau bănuit/învinuit, copilul trebuie să beneficieze de protecție din partea statului. De aceea, este esențial să asigurăm condiții necesare pentru audierea minorilor - camere speciale pentru audierea acestora, psihologi, judecători, avocați și procurori pregătiți. Deși în ultimii ani s-au îmbunătățit anumite practici și cadrul normativ în domeniul justiției juvenile, trebuie să asigurăm și implementarea eficientă a acestuia, astfel încât să fie respectate drepturile copilului”, a subliniat secretara de stat. 

Veronica Mihailov-Moraru a precizat că, potrivit planului de acțiuni al Ministerului Justiției pentru acest an, deja a fost elaborat, înaintat spre avizare și consultare publică proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie, care va ajusta cadrul național la Convenția de la Istanbul și Convenția de la Lanzarote. Acest pachet de legi va responsabiliza procurorii, avocații, judecătorii, dar și alți profesioniști din domeniu, care interacționează cu victimele, inclusiv minorii. În context, secretara de stat a menționat și despre crearea unui grup de lucru la Ministerul Justiției ce vizează modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, inclusiv sub aspectul extinderii vârstei și categoriilor de infracțiuni la aplicarea audierii în condiții speciale a minorilor, dar și revizuirii procedurii speciale de examinare a cauzelor cu minori.

Un alt subiect discutat în cadrul mesei rotunde s-a referit la crearea condițiilor optime de audiere a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor, dezvoltarea serviciilor regionale integrate (de tip Barnahus), evaluarea practicilor pozitive și negative de intervievare a copiilor etc.

La discuții au mai participat reprezentanți ai Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Judecătoriei Chișinău, Ministerului Afacerilor Interne, dar și ai ONG-urilor din domeniu, jurnaliști.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!