ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Elveției: „R. Moldova dă dovadă de o mobilizare extraordinară și o contribuție semnificativă în suportul refugiaților”

19:33 | 22.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Securitatea din regiune, impactul economic și social al războiului din Ucraina, dar și modalitățile de impulsionare a relațiilor comerciale – acestea au fost principalele subiecte discutate astăzi în cadrul unei întrevederi a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Ignazio Cassis, Președintele Confederației Elvețiene, aflat în vizită oficială în țara noastră, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cursul discuțiilor, cei doi oficiali au reiterat statutul de neutralitate al Republicii Moldova și al Confederației Elvețiene în raport cu războiul din Ucraina și au exprimat speranța cu privire la identificarea unei soluții pașnice în soluționarea conflictului militar. 

Prim-ministra Natalia Gavrilița a mulțumit partenerilor elvețieni pentru Pachetul de ajutor umanitar, destinat refugiaților ucraineni. Prim-ministra a spus că Guvernul mizează, în continuare, pe sprijinul partenerilor occidentali în procesul de menținere a stabilității în țară, funcționalitatea infrastructurii critice, gestionării situației financiare și a fluxurilor de refugiați. 

„Ne confruntăm cu o criză umanitară de proporții și un val mare de refugiați, care continuă să se adăpostească în Republica Moldova. Am creat un mecanism intern funcțional de transfer și cazare a cetățenilor ucraineni, totuși, este necesar să fortificăm acest sistem și să redirecționăm o parte din oameni  în alte state europene, care au posibilități financiare mai mari și o experiență mai vastă în gestionarea crizelor umanitare”, a menționat șefa Executivului.

La rândul său, președintele elvețian a salutat eforturile autorităților din Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților. Confederația Elvețiană, potrivit lui Ignazio Cassis, va continua să sprijine financiar și logistic organizațiile umanitare, care oferă suport cetățenilor ucraineni.   

De asemenea, oficialii au reiterat necesitatea consolidării relațiilor comercial-economice bilaterale. În acest sens, a fost analizată posibilitatea de diversificare a piețelor de export și negocierii acordului de liber schimb între statele EFTA și Republica Moldova. Ignazio Cassis a precizat că acest subiect figurează în mod prioritar pe lista obiectivelor pentru anul 2022 ale Executivului elvețian. 

În cadrul discuțiilor, Natalia Gavrilița a exprimat interesul Republicii Moldova în aprofundarea cooperării în domeniul energetic, pe segmentul valorificării surselor de energie regenerabilă. „Ne dorim o majorare a ponderii energiei regenerabile și fortificarea capacităților energetice ale Moldovei, și în acest sens, mizăm pe suportul Oficiului Federal Elvețian pentru Energie”, a menționat, în context, prim-ministra.

După întrevederea de la Guvern, oficialii au mers la Centrul temporar de plasament pentru persoanele refugiate din Ucraina din cadrul Moldexpo, care de la data deschiderii, a deservit cca 15 mii de cetățeni ucraineni. În prezent, în acest Centru se află 302 persoane, dintre care 97 copii. Pe lângă serviciile de cazare și alimentație, instituția acordă asistența socială, psihologică și medicală necesară. Guvernul Confederației Elvețiene, prin intermediul Organizației Swiss Humanitarian Aid, a pus la dispoziția refugiaților o echipă medicală de urgență, specializată în acordarea asistenței medicale mamei și copilului. De asemenea, echipa Centrului este asistată de o echipă de voluntari de la platforma „Moldova for Peace”, care asigură aprovizionarea refugiaților cu produsele și serviciile necesare.

„Este impresionant și demn de laudă tot ceea ce se întâmplă aici. Republica Moldova dă dovadă de o mobilizare extraordinară și o contribuție semnificativă în suportul refugiaților”, a remarcat Președintele Confederației Elvețiene.  

Cei doi oficiali au discutat cu refugiații despre necesitățile lor și au reiterat suportul autorităților în crearea condițiilor de maxim confort. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!