ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la dezbaterile din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe

07:41 | 23.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu a participat la dezbaterile din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET). La eveniment, oficialul moldovean a susținut un discurs și a răspuns la întrebările europarlamentarilor, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE. 

„Republica Moldova este un stat european, cu o istorie europeană, o limbă și o identitate europeană. Am punctat că avem un mandat ferm să aducem țara noastră în UE, iar sprijinul și încurajarea politică a Parlamentului European pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova reprezintă un puternic mesaj de susținere”, a spus Nicu Popescu în adresarea către europarlamentari.

În contextul războiului din Ucraina, șeful diplomației Republicii Moldova a punctat că țara noastră a condamnat războiul din prima zi, făcând un apel la pace și respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării vecine. Ministrul Nicu Popescu a subliniat că atât cetățenii, cât și autoritățile s-au solidarizat și au oferit suport celor peste 360 mii de refugiați care au intrat în Moldova, iar numai în ultimele două săptămâni țara noastră găzduiește constant circa 100 de mii de ucraineni – jumătate dintre ei fiind minori.

Vicepremierul a apreciat răspunsul prompt și sprijinul oferit de către partenerii europeni pentru gestionarea fluxului de refugiați, inclusiv pentru deschiderea unor state europene pentru relocarea refugiaților pe teritoriile acestora. A fost salutată și disponibilitatea europarlamentarilor pentru urgentarea procesului de adoptare de către Parlamentul European a asistenței macro-financiare în sumă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

„Am punctat la modul concret că ne dorim aprofundarea dialogului moldo-comunitar pentru că am ales modelul european, o dezvoltare democratică, un stat cu instituții funcționale, o țară competitivă și prosperă. Alinierea continuă la UE în diverse domenii sectoriale cum ar fi energia, transportul, mediul înconjurător, dar și aprofundarea cooperării în materie de securitate – vor îmbunătăți reziliența țării noastre”, a menționat Nicu Popescu. 

Demnitarul a răspuns la cele mai actuale întrebări din partea europarlamentarilor, reiterând că țara noastră a fost expusă și a trebuit să gestioneze în paralel o serie de situații de criză – criza refugiaților, provocările economice, situația energetică complicată. Pentru guvernul de la Chișinău, stabilitatea socio-economică și păstrarea stabilității în țara noastră rămân a fi priorități strategice. De asemenea, a fost abordată și problematica transnistreană, oficialul a mulțumim pentru poziția consecventă a partenerilor europeni pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre.

„Mă bucur că în cadrul dezbaterilor la Parlamentul European s-a auzit clar și ferm că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul nostru ireversibil european”, a conchis viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002185

img22002185

img22002185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!