ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului

08:50 | 27.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actori, dramaturgi, regizori, scenariști, lucrătorii scenei, dar și spectatorii, notează MOLDPRES.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru  (ITI) în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, când s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Din 1962 Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO.

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naționale și internaționale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiștii preferați. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradițional internațional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie și este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

Primul mesaj de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau (Franța). În acest an, mesajul a fost transmis de către Peter Sellars regizor de operă și teatru, director de festival din SUA, care și-a câștigat recunoaștere internațională datorită interpretărilor sale revoluționare, transformatoare ale clasicilor, datorită modului în care s-a angajat în beneficiul muzicii contemporane a sec. 20 și datorită proiectelor în care s-a implicat împreună cu o extraordinară diversitate de artiști creativi.

În mesajul său, Peter Sellars constată, între altele, că doi ani de COVID-19 au întunecat simțurile oamenilor, le-au restrâns viețile, au rupt legături și ne-au împins la un bizar nivel zero al existenței. ”Teatrul de viziune epică, de intenție, de reparație, de vindecare are nevoie de ritualuri noi. Nu avem nevoie să ni se ofere distracție. Avem nevoie să ne strângem laolaltă. Avem nevoie să împărtășim același spațiu – și avem nevoie să cultivăm spațiul împărtășit. Avem nevoie de spații ocrotite în care să fim egali și în care să ne ascultăm unii pe alții. Teatrul reprezintă un spațiu, creat pe pământ, al egalității între ființe umane, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi, un spațiu al regenerării. Spațiul de egalitate și ascultare reciprocă profundă este iluminat de o frumusețe ascunsă și e păstrat viu printr-o adâncă interacțiune între primejdie, ecuanimitate, înțelepciune, acțiune și răbdare”,  se mai menționează în mesajul transmis de Peter Sellars.

Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, înființat la Chișinău în 1921, a fost Teatrul Național (astăzi – Teatrul Național ”Mihai Eminescu”), care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea basarabeană la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală europeană. Actualmente, în R. Moldova sunt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează cca 1570 de actori.

img22002306

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!