ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru Situații Excepționale a decis să reorganizeze Centrul Unic de Gestionare a Crizei

13:42 | 31.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat astăzi decizia de a reorganiza Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC). Centrul rămâne în subordinea CSE, iar noul șef CUGC a fost desemnat colonelul Adrian Efros, șef direcție logistică, Marele Stat Major al Armatei Naționale, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Decizia vine după ce mai mult de o lună de la începutul războiului în Ucraina, centrul creat de CSE la 28 februarie a asigurat ajutor imediat cetățenilor din Ucraina ajunși în Republica Moldova, reușind să stabilească un sistem de mecanisme și procese bine definite care au consolidat reacția de răspuns a Guvernului la criză.

Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului, a mai spus că centrul a reușit să stabilească mecanisme și procese bine definite care au consolidat reacția de răspuns a Guvernului la criza provocată de războiul din Ucraina. Astfel, în această perioadă, circa 50 de mii de refugiați din Ucraina au fost cazați temporar în cele peste 100 de centre de plasament autorizate și adăposturi de urgență. De asemenea, începând cu astăzi, 31 martie, cheltuielile bugetare pentru alimentație în centrele de plasament, adăposturile de urgență și centrele de triere sunt asigurate în totalitate din surse externe.

Totodată, în ultima lună, peste 60.000 de refugiați au ajuns pe cale aeriană, terestră și feroviară în România și alte destinații, cum ar fi Lituania, Germania, Polonia, Israel, Austria, Turcia și Bulgaria. Iar Linia Verde - 0 800 800 11 a înregistrat circa 9.000 de apeluri. Cele mai multe solicitări au reprezentat aprovizionarea cu alimente, bunuri și necesități de cazare, dar și servicii consulare sau juridice. 

Platforma dopomoga.gov.md, care și în continuare va fi completată cu informații noi, utile pentru cetățenii din Ucraina, a fost accesată până acum de peste 132 de mii de vizitatori unici.

Moldova a recepționat ajutoare umanitare din câteva surse importante, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, contul unic trezorerial deschis de Ministerul Finanțelor la începutul crizei - donații de la persoane fizice și juridice din țară și de peste hotare, cât și donații bănești de la alte state - peste 58 de mln de lei și aproape 300 de loturi de ajutoare umanitare, dintre care circa 35 de loturi destinate Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului de Interne, în valoare de peste 1,2 mln de euro. Celelalte ajutoare au venit în adresa autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale și religioase, dar și celor internaționale, acreditate în Moldova. 

În această perioadă, din depozitul de la Vatra au fost distribuite 82 de loturi de produse alimentare și nealimentare către centre de plasament și APL-uri de nivelul I. Iar în această săptămână, agențiile ONU au început implementarea a două programe de susținere financiară atât pentru refugiați, cât și pentru familiile din țara noastră care găzduiesc refugiații. 

25 de instituții medico-sanitare publice au primit ajutoare medicale și peste 6.800 de refugiați au solicitat asistență medicală urgentă, primară și spitalicească. De asemenea, 15 lucrători medicali din Ucraina au primit permisiunea de a activa în cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova pe perioada stării de urgență.

Ministerul Educației și Cercetării a elaborat cadrul de reglementare a modului de școlarizare a copiilor din familiile refugiate. În prezent, peste 2000 de copii sunt încadrați în școli și grădinițe. 

În perioada următoare, va fi publicat raportul de activitate al CUGC pentru martie 2022, iar un raport detaliat privind cheltuielile efectuate din fondurile acumulate în contul trezorerial deschis de Ministerul Finanțelor privind gestionarea crizei refugiaților va fi publicat nu mai târziu de 15 aprilie. 

„Din nefericire, războiul în Ucraina nu s-a terminat, iar Republica Moldova simte deja consecințele sale, așa cum mai persistă consecințele inflaționiste, ale crizei energetice și ale celei provocate de pandemia COVID-19. În acest sens, în continuare, împreună cu echipa ne vom concentra pe măsuri și politici menite să atenueze impactul acestor crize asupra cetățenilor țării noastre și să transformăm aceste crize în oportunități de dezvoltare pentru țară", a încheiat Dumitru Udrea.

La rândul său, colonelul Adrian Efros a menționat că scopul principal al centrului este de a eficientiza procesele interinstituționale pentru a concentra unitatea de efort spre realizarea obiectivelor propuse. „Centrul își va mobiliza eforturile în continuare pe funcționarea centrelor de plasament autorizate, asigurarea transportului pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean pentru refugiați, dar și transferarea acestora pe cale aeriană, feroviară și rutieră spre destinații din Uniunea Europeană. O prioritate rămâne în continuare colaborarea cu agențiile ONU", a declarat Efros. 

Noul sediu al CUGC va fi în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale a CSE, pe adresa str. Gh. Asachi 69, mun. Chișinău. 

Foto: Guvern

img22002439

img22002439

img22002439

img22002439

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!