ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologii din Austria, Cehia și Slovacia

15:12 | 01.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu i-a primit la Chișinău pe omologii din Austria, Cehia și Slovacia: ministrul federal pentru Afaceri Europene și Internaționale Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe Jan Lipavský și ministrul Afacerilor Externe și Europene Ivan Korčok. În cadrul întrevederii, șefii celor patru diplomații au discutat noi oportunități de cooperare cu privire la avansarea Republicii Moldova pe traseul european după depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

„Locul nostru este în Uniunea Europeană iar reformele continuă – integrarea europeană înseamnă instituții reziliente, combaterea corupției, consolidarea democrației și modernizarea țării noastre. Ne pregătim de chestionarul din partea Comisiei Europene care va evalua gradul nostru de compatibilitate cu Uniunea Europeană. Acest exercițiu va solicita un efort instituțional colosal pentru a sistematiza informația la toate cele 33 de capitole de aderare la UE, inclusiv gradul de transpunere a legislației europene, politicile în vigoare, dar și capacitatea administrativă necesară”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu. 

Oficialul moldovean și-a exprimat convingerea că apropierea și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vor avea o nouă dinamică, inclusiv în perioada deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului curent. În context, ministrul Nicu Popescu a exprimat angajamentul autorităților de la Chișinău de a lucra în legătură strânsă cu președinția în exercițiu și cu statele membre pentru a finaliza procesul de completare a chestionarului. 

De asemenea, vicepremierul a reiterat că unul dintre obiectivele centrale pe plan extern vizează intensificarea discuțiilor cu partenerii europeni pentru asigurarea securității energetice a țării noastre. În Declarația finală a Consiliului UE din 25 martie este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. Astfel, noua platformă va fi disponibilă Republicii Moldova și va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. 

Miniștrii au discutat despre evoluțiile regionale și riscurile de securitate, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Oficialii au condamnat cu fermitate agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, făcând apel la respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării vecine. În context, interlocutorii s-au referit la criza umanitară cauzată de acest război tragic și la numărul mare de refugiați ucraineni care au găsit adăpost în Republica Moldova și, prin țara noastră, în statele europene, inclusiv în Austria, Cehia și Slovacia. 

„Unitatea și aderența noastră la valorile și principiile europene au fost reconfirmate prin solidaritatea enormă de care am dat dovadă ca popor și ajutorul sincer oferit refugiaților ucraineni încă din prima zi a războiului. Nu am fost singuri. Echipa Europa a fost alături de noi și în criza umanitară”, a spus ministrul Nicu Popescu. 

Vicepremierul a mulțumit pentru sprijinul Austriei care va prelua 2000 de refugiați direct din Republica Moldova, proces care deja a început, cu peste 300 de cetățeni ucraineni relocați în Austria. De asemenea, oficialul s-a referit la sprijinul financiar acordat de Cehia în gestionarea crizei, precum și la asistența umanitară livrată țării noastre de Slovacia în cadrul vizitei din această săptămână a președintelui Zuzana Čaputova la Chișinău. 

Șeful diplomației Republicii Moldova a comunicat omologilor săi că războiul și situația de insecuritate au generat și multiple provocări pe plan economic, menționând că mulți exportatori nu-și mai pot vinde produsele pe piețele din est iar transportatorii nu pot accesa rutele tradiționale din regiune, care sunt închise din cauza acțiunilor militare. În context, diplomații au vorbit despre disponibilitatea de traversare a transportului rutier marfar prin Austria, Cehia și Slovacia și identificarea modalităților de a spori prezența produselor din țara noastră pe piețele acestor țări. 

„Republica Moldova rămâne a fi un stat prioritar în asistența pentru dezvoltare din partea celor trei state, beneficiind de finanțarea de proiecte direcționate spre îmbunătățirea calității vieții cetățenilor țării noastre. 

Ne dorim să fie sprijinite proiectele de infrastructură pentru localități. Proiecte concrete pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală sau pentru dezvoltarea afacerilor locale și de eficiență energetică”, a adăugat ministrul Nicu Popescu. 

Părțile au discutat și despre alte inițiative concrete în beneficiul cetățenilor noștri – un subiect prioritar în acest sens la constituit posibilitatea promovării încheierii unor acorduri pentru diminuarea costurilor pentru roaming cu toate statele Uniunii Europene și în plan bilateral cu Austria, Cehia și Slovacia. 

„Săptămâna viitoare la Berlin vom discuta cu prietenii noștri europeni în cadrul Conferinței de susținere a Moldovei, o inițiativă a României, Franței și Germaniei, sprijinită deplin de Austria, Cehia și Slovacia. Crearea acestei Platforme de Sprijin este un alt exemplu elocvent de solidaritate a comunității internaționale pentru mobilizarea unui ajutor mai mare țării noastre în procesul de integrare europeană și gestionare a crizei umanitare”, a conchis oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img22002485

img22002485

img22002485

img22002485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!