ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul a vizitat Centrul de triere Calarașeuca

15:00 | 02.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru în nordul țării, prim-ministrul Natalia Gavrilița a vizitat Centrul de triere pentru refugiații ucraineni, amplasat în Calarașeuca, și a discutat cu câteva familii cazate temporar în instituție, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, premierul le-a dat asigurări că Republica Moldova va oferi tot ajutorul necesar. „Poporul nostru nu este cel mai bogat comparativ cu alte țări, dar mobilizarea masivă și impresionantă de care a dat dovadă arată că are o inimă mare și valori umane care sunt fără preț", a spus Natalia Gavrilița, apreciind solidaritatea cetățenilor Republicii Moldova care au oferit o mână de ajutor într-un moment atât de dificil pentru țara vecină. 

„Comparativ cu spaima care am trăit-o în Ucraina, aici, în Republica Moldova, ne simțim în plină siguranță. În timp ce deasupra casei noastre, în Harikov, continuau atacuri aeriene ale rachetelor, am înțeles cu adevărat care sunt valorile esențiale în viață. Și acestea nici pe departe nu sunt cele materiale, dar omenia, valorile umane și compasiunea sunt cele mai importante", a menționat o femeie refugiată din Ucraina, găzduită temporar în Centru, împreună cu toată familia. 

Instituția și-a început activitatea chiar din prima zi de declanșare a războiului, 24 februarie, și a fost deschisă în sediul fostului azil pentru bătrâni. Aceasta are o capacitate de a găzdui 300 de persoane, la ziua de astăzi aici sunt cazate 20 de persoane. În total, de serviciile centrului au beneficiat peste 2000 de refugiați ucraineni, dintre care 300 au solicitat azil în Republica Moldova.

Refugiații ucraineni sunt cazați temporar, aflându-se aici cel mult trei zile, în cadrul Centrului, după care pleacă spre alte destinații fie găsesc spațiu de locuit în chirie, fie pleacă în alte țări, majoritatea fiind în tranzit. 

Centrul de triere Calarașeuca este gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul acestuia activează 23 de angajați MAI.

Foto: Guvern

img22002504

img22002504

img22002504

img22002504

img22002504

img22002504

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!