ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Certificatele de origine nepreferențiale vor fi eliberate în format digital

09:55 | 04.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Certificatele de origine nepreferențiale a mărfurilor (CO) vor fi eliberate în format digital și vor avea mai multe elemente de securitate, renunțându-se astfel la certificatele tipărite pe blanchete speciale. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, digitalizarea CO vine în contextul procesului de digitalizare a serviciilor publice la nivel național și va asigura implementarea celor mai performante practici  internaționale. Totodată, certificatele nepreferențiale digitale vor simplifica procedura de vămuire și vor spori securitatea documentelor, eliminând riscul falsificării. 

Valabilitatea certificatelor va putea fi verificată prin intermediul unui QR cod sau pe pagina oficială a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) www.chamber.md. Ulterior, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova va depune cererea pentru acreditarea emiterii acestuia la nivel internațional.

Din considerentul că, în prezent, semnătura electronică emisă în Republica Moldova nu este recunoscută în alte state, CO nu va fi semnat electronic, dar va include semnătura și ștampila (fotocopie) a CCI, ceea ce corespunde practicii internaționale de emitere a certificatelor electronice. Anual, CCI emite circa 12 mii de certificate de origine nepreferențiale. În topul produselor pentru care se solicită certificatul de origine nepreferențial se regăsesc cerealele, vinul, fructele, sucul de fructe. 

Certificatul de origine nepreferențial este documentul care confirmă univoc țara de origine a mărfurilor în scopul efectuării unor măsuri tarifare și netarifare în condiții generale, fără aplicarea preferințelor comerciale prevăzute în Acordurile de liber schimb.

Foto: Guvern

img22002534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!