ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă 130 de mii de euro în calitate de suport comunităților din Moldova care ajută refugiații

10:17 | 04.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a anunțat că oferă 130 de mii de euro, prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru susținerea răspunsului autorităților și comunităților-gazdă la necesitățile refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Astfel, cu sprijinul Platformei Sănătate, creată în cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, 1500 de refugiați cazați temporar pe ambele maluri ale râului Nistru vor beneficia de seturi sanitare. Acestea includ echipamente de protecție personală, medicamente de primă necesitate, inclusiv pentru persoanele cu diabet. Vor mai fi oferite paturi, cuverturi, lenjerie de pat, perne.

Platforma Sănătate a mobilizat în sprijinul refugiaților șase echipe de voluntari formate din câte cinci persoane. De asemenea, refugiații din Ucraina vor putea apela la consultații medicale și psihologice.

„Noi, în Uniunea Europeană, suntem cu adevărat impresionați de solidaritatea covârșitoare a Republicii Moldova, începând de la cetățenii de rând și până la autoritățile locale și centrale, cu oamenii care au fugit din țara lor, în contextul agresiunii față de Ucraina. Uniunea Europeană a răspuns prompt, oferind sprijin imediat Republicii Moldova, pentru a ajuta refugiații care și-au găsit adăpost în Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului. UE se angajează să ofere sprijin continuu oamenilor din Republicii Moldova, mai ales în această perioadă critică”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„În acest moment critic, PNUD și Uniunea Europeană sunt alături de refugiații care fug din calea violențelor și se refugiază în comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, unde sunt primiți și găzduiți. Le oferim sprijin imediat și ne vom orienta eforturile spre a facilita incluziunea socio-economică a refugiaților”, a afirmat Dima Al-Khatib reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Foto: PNUD Moldova

img22002539

img22002539

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!