ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asigurarea securității regionale a fost discutată de prim-ministra Republicii Moldova, la Berlin

08:57 | 05.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei sale la Berlin, prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțită de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Nancy Faeser, Ministrul Federal al Afacerilor Interne, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Subiectul central al discuțiilor a vizat situația regională generată de războiul din Ucraina și consecințele apărute pentru Republica Moldova, având în vedere că țara noastră a înregistrat cea mai înaltă rată de refugiați ucraineni în raport cu numărul de populație. La ziua de astăzi, în Republica Moldova continuă să se afle cca 96 de mii de persoane refugiate din Ucraina, în timp ce prin țară au trecut, în total, peste 390 de mii de ucraineni, de la declanșarea războiului.

Oficialii au menționat că securitatea regională este grav afectată, iar pentru a încheia agresiunea împotriva civililor din Ucraina, este necesară încetarea războiului nejustificat, făcând apel la dialog și negocieri pașnice între părți. Totodată, a fost exprimată susținerea deplină pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

Discuțiile au vizat și acțiunile ce trebuiesc întreprinse pentru a crește reziliența Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și dezinformării. 

În contextul crizei umanitare provocate în regiune, oficialii au discutat modalitățile de cooperare între Republica Moldova și Germania cu privire la fortificarea capacităților instituționale ale structurilor de ordine. „Avem nevoie de consolidarea funcționalității MAI-ului astfel ca fie asigurată ordinea publică și combaterea trecerilor frauduloase la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens, salutăm semnarea acordului între Moldova și Uniunea Europeană privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor între polițiștii de frontieră moldoveni, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)”, a spus Natalia Gavrilița. 

Foto: Guvern

img22002570

img22002570

img22002570

img22002570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!