ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislația în domeniul aprovizionării țării cu gaze naturale va fi modificată

14:58 | 06.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată în vederea consolidării securității în aprovizionarea țării cu gaze naturale. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat astăzi proiectul de lege respectiv, comunică MOLDPRES.

Documentul asigură transpunerea în legislația națională a regulamentelor UE cu privire la integritatea și transparența pieței angro de energie și stabilirea unui cod al rețelei privind tarifele armonizate pentru transportul gazelor.

În lege ar urma să fie stabilit clar că Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale.

În scopul excluderii abuzurilor și acțiunilor de manipulare de pe paiața gazelor naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să fie învestită cu atribuții suplimentare în ceea ce privește realizarea investigațiilor și efectuarea controalelor, precum și în ceea ce privește sancționarea participanților care manifestă rea-credință.

Documentul mai prevede stabilirea așa-numitelor tarife armonizate, urmând să fie instituite principiile de bază care să permită ANRE să dezvolte în Metodologia tarifară mecanismul respectiv.

În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni, având în vedere că Republica Moldova nu are infrastructura necesară de stocare.

Foto simbol

img22002631

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!