ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul de eficientizare energetică a instituțiilor publice din capitală va continua

14:28 | 07.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Lucrările de reabilitare a liceului „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău au intrat pe ultima sută de metri, transmite MOLDPRES.

Responsabili ai primăriei au efectuat o vizită de lucru la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din sectorul Buiucani, care este reabilitat în cadrul proiectului „Eficiența energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

După efectuarea lucrărilor de reabilitare instituţia municipală de învăţământ, care are două blocuri, şi-a schimbat aspectul. Cele două clădiri au fost termoizolate pe exterior, a fost schimbat acoperişul şi au fost instalate panouri fotovoltaice, schimbate uşile şi ferestrele, instalate sistemele de ventilație cu recuperarea căldurii, au fost înlocuite sistemele termice şi de iluminat.

Primarul Ion Ceban a spus că lucrările de reabilitare la această instituție de învățământ sunt pe ultima sută de metri. „Actualmente se lucrează la anexa liceului unde sunt atelierele şcolare. Urmează aplicarea tencuielii decorative. Proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău” se desfășoară în premieră în municipiu. În total în acest proiect sunt incluse 14 licee. În paralel, se desfăşoară lucrări de reabilitare termică şi în 6 grădinițe din municipiu. Totodată, în proces de reabilitare energetică sunt şi trei spitale din capitală”, a precizat edilul.

Potrivit acestuia, după implementarea primei tranșe a acestui proiect va urma o a doua linie de bugetare care permite reabilitarea altor clădiri publice. „Estimăm că proiectul de eficientizare termică va trece la Tranșa II, care presupune reabilitarea mai multor clădiri publice”, a spus Ceban.

Valoarea totală a actualului proiect este de 25 milioane de euro şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!