ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Furnizorii vor fi obligați prin lege să stocheze gaze pentru cel puțin două luni

17:12 | 07.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Proiectul de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, Legii cu privire la energetică, Codului penal a fost aprobat, astăzi, în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Scopul principal al proiectului este de a asigura cadrul normativ necesar pentru o gestionare eficace a unor eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale și atenuarea consecințelor acestora.

Documentul prevede clarificarea sarcinilor și atribuțiilor autorităților implicate în gestionarea situațiilor excepționale în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare. Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.

În aceeași ordine de idei, proiectul propune introducerea în legislația penală a două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale.

În lege va fi stabilit clar că Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale.

În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar persoanele respective vor fi pasibile sancționării. 

img22002662

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!