ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe a avut o convorbire cu omologul irlandez

17:50 | 07.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a desfășurat o convorbire în format de videoconferință cu ministrul afacerilor externe și al apărării al Irlandei Simon Coveney, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

Interlocutorii s-au referit la situația de securitate generată de războiul din Ucraina. În contextul crizei umanitare fără precedent și a numărului mare de refugiați găzduit de țara noastră, ministrul Nicu Popescu i-a mulțumit omologului irlandez pentru decizia autorităților de la Dublin de relocare a 500 de refugiați din Republica Moldova în Irlanda și susținerea oferită prin intermediul organizațiilor internaționale și non-guvernamentale. 

„Am salutat desfășurarea pe 5 aprilie 2022, la Berlin, a Platformei de sprijin a Republicii Moldova care a demonstrat o puternică solidaritate a comunității internaționale, a Uniunii Europene, statelor membre G7, instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale. Am apreciat și susținerea fermă de către Irlanda a parcursului nostru ireversibil european”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău. 

Părțile au discutat posibilitatea realizării unor acțiuni prioritare în beneficiul diasporei moldovenești din Irlanda și negocierea unor acorduri în domenii prioritare: pe dimensiunea securității sociale, echivalarea actelor de studii și reducerea tarifelor la roaming. Totodată, a fost evidențiată necesitatea de a dinamiza discuțiile privind acordul de conversiune a permiselor de conducere. 

„Aceste acțiuni pentru diasporă vor facilita o mai bună integrare în societatea irlandeză a celor peste 25 de mii de conaționali stabiliți în Irlanda”, a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!