ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creditele acordate de organizațiile de creditare nebancară vor fi plafonate

18:02 | 07.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Inițiativa de modificare a Legii privind activitatea băncilor și Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, care are scopul de a crește gradul de protecție a consumatorilor de împrumuturi, a fost votată astăzi în lectura a doua de către deputați, comunică MOLDPRES.  

Documentul prevede plafonarea costului împrumutului și reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit. Astfel, rata dobânzii de credit specificată în contractul de credit va fi plafonată la maxim 50%. Totodată, celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu vor fi mai mari de 0,04 procente din suma totală a creditului.

Prin urmare, costul total al creditului nu va fi mai mare decât valoarea totală a acestuia.

Documentul mai prevede obligația creditorilor de a evalua în mod corespunzător bonitatea consumatorilor, folosind toate informațiile disponibile. În caz contrar, debitorii ar putea fi scutiți de plata dobânzii, comisioanelor sau altor plăți către creditor, rambursând doar suma inițială a creditului.

Foto: Parlament

img22002666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!