ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu Președintele Letoniei, Egils Levits

20:06 | 07.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Republicii Letonia, Egils Levits, în cadrul căreia a discutat despre invazia Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele ei, dar și provocările de securitate din regiune, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Igor Grosu a mulțumit șefului statului leton pentru ajutorul umanitar oferit țării noastre, dar și pentru decizia de a primi 500 de refugiați ucraineni veniți în Moldova.

”Pentru Republica Moldova, găzduirea a circa 100 mii de cetățeni ucraineni este un efort mare, însă noi reușim să facem față acestui aflux de refugiați datorită oamenilor noștri care găzduiesc peste 70 mii de ucraineni, iar ceilalți sunt în centre speciale”, a subliniat șeful Legislativului.

În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au convenit să lucreze activ în aprofundarea relațiilor bilaterale, iar Republica Moldova are nevoie de expertiză în mai multe domenii prioritare.

S-a discutat despre criza energetică, fiind menționat faptul că Moldova a ieșit din această iarnă complicată cu mai multe lecții învățate și că țara noastră deja se pregătește pentru iarna viitoare prin proiecte care vor permite diversificarea resurselor energetice.

Un subiect important a fost agenda parlamentară. În context Președintele Parlamentului a accentuat că prioritatea zero este reforma justiției. Mai mult, în curând va începe evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. ”Este un pas important pentru a resuscita sistemul judecătoresc și a curăța instituțiile statului”, a menționat speakerul.

La final, Igor Grosu a exprimat gratitudine Președintelui Letoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european.

”La data de 4 martie, țara noastră a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cetățenii Republicii Moldova au ales Europa prin votul de la ultimele alegeri”, a conchis Președintele Parlamentului.

Foto: Parlament

img22002668

img22002668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!