ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat piața agro-alimentară din Varșovia

20:15 | 07.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei în Polonia, prim-ministra Natalia Gavrilița a mers astăzi la piața en-gros de produse agricole și alimentare din Varșovia, unde a discutat cu președintele pieței Janusz Byliński și Subsecretarul de stat al Ministerului Activelor Statului, Jan Kanthak despre posibilitățile de extindere a exportului produselor moldovenești pe piața UE și cele de identificare a soluțiilor pentru depășirea crizei economice, generate de războiul din Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

În cadrul discuțiilor, prim-ministra a vorbit despre eforturile, întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova. Executivul a lansat recent un set de măsuri de protecție a producătorilor agricoli și a majorat fondul de subvenționare prin intermediul unui nou Regulament. Războiul din Ucraina a creat impedimente de ordin logistic exportatorilor de produse agricole în țări precum Ucraina, Rusia și Belarus, iar în acest sens Guvernul a identificat soluții rapide pentru redirecționarea mărfurilor spre portul din Constanța. 

”Odată cu declanșarea războiului din Ucraina și creșterii prețurilor pentru carburanți, agricultorii din Republica Moldova au început să întâmpine dificultăți de ordin logistic și financiar. În aceste condiții, Guvernul de la Chișinău a reacționat prompt și a venit cu măsuri imediate de susținere a producătorilor agricoli. O altă prioritate pe acest segment este diversificarea piețelor de desfacere, iar în acest sens, mizăm pe sprijinul partenerilor noștri din Uniunea Europeană, inclusiv Polonia. E necesar să creăm legături comercial-economice de durată între statele noastre, să dăm dovadă de solidaritate reciprocă, pentru a putea depăși împreună provocările cu care ne confruntăm”, a menționat Natalia Gavrilița în cadrul discuțiilor.

Totodată, prim-ministra a exprimat viziunea Guvernului privind liberalizarea transportului și eliminarea cotelor de export al producției agricole către piețele din UE.

La rândul lor, oficialul polonez și directorul Pieței Agricole din Varșovia, au exprimat deschidere pentru aprofundarea relațiilor comerciale moldo-poloneze, menționând că Polonia este deschisă să preia o parte din produsele moldovenești, pentru a compensa din pierderile cauzate de închiderea parțială a piețelor din Est în urma războiului. De asemenea, cei prezenți la eveniment au vorbit despre experiența Poloniei în dezvoltarea piețelor locale și identificarea a noi piețe de desfacere, menționând că Republica Moldova are un mare potențial pentru extinderea comerțului cu piața din UE.

După întrevederea oficială, prim-ministra a discutat cu reprezentanții antreprenorilor implicați pe piața Republicii Moldova. Participanții au discutat despre provocările întâmpinate în procesul de accesare și transportare, dar și promovare a produselor moldovenești pe piața de export. Agenții economici locali au remarcat calitatea strugurilor moldovenești, menționând că produsele noastre ar putea face o concurență puternică pe piața UE. Natalia Gavrilița a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va depune și în continuare eforturile necesare pentru susținerea și dezvoltarea sectorului agro-alimentar. 

Foto: Guvern

img22002669

img22002669

img22002669

img22002669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!