ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Editura ”Cartier” a organizat ”Noaptea Cărților Deschise”, la 27 de ani de la fondare

16:43 | 09.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. În librăriile ”Cartier” din Chișinău a avut loc vineri, 8 aprilie, ”Noaptea Cărților Deschise”, ediția a XIII-a, la 27 de ani de la fondarea instituției. În această zi, cărțile ”Cartier” s-au vândut la jumătate de preț la Librăria din Centru și la Librăria din Hol, iar acestea din urmă au avut un program prelungit: de la ora 9.00 până la ora 23.30, informează MOLDPRES.

Tot atunci, la Librăria din Centru, scriitori de top au recomandat cărți de raftul întâi. În cadrul evenimentului au luat cuvântul scriitorii Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Vitalie Ciobanu, Oleg Serebrian, Dumitru Crudu, Nina Corcinschi, Alexandru Cosmescu, Alexandru Bordian ș.a. Manifestarea a fost moderată de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii ”Cartier”.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Editurii ”Cartier”, scriitorul Gheorghe Erizanu, a menționat că evenimentul urmărește drept scop promovarea cărții și a lecturii. ”Noi dorim să creștem cititorii noștri din rândurile liceenilor și studenților”, a precizat Gheorghe Erizanu.

În cadrul evenimentului a avut loc decernarea Premiului ”Om de Cuvânt 2022”. Acesta a fost ales din cei cinci nominalizați: Viorica Ataman, Vitalie Ciobanu, Nina Corcinschi,  Alexandru Cosmescu și Alina Purcaru. În posesia premiului ”Om de cuvânt” a intrat criticul literar Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie Română ”B. P. Hasdeu”, ”pentru demnitatea discursului critic, edificator al unei lumi a valorilor; pentru ținuta elevată a cuvântului rostit, rostuitor de adevăruri artistice; pentru prezența de spirit, dar și pentru prezența sa fizică și online la acțiunile culturale ale Librăriilor Cartier; nu în ultimul rând, pentru onoarea de a-i fi înțeles pe autorii lansați și talentul de a ni-i face înțeleși și nouă”. Laureații premiului  ”Om de cuvânt” din anii precedenți sunt: Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016), Eugen Lungu (2017), Mariana Jitari (2018), Vasile Romanciuc (2019), Victoria Cușnir (2020), Bogdan Crețu (2021).

Potrivit organizatorilor, premiul se acordă unei personalități doar o singură dată. Care se ține de cuvânt, care promovează cărțile, care participă la evenimentele Librăriilor ”Cartier” în calitate de invitat sau oaspete, cumpără cărți din Librăriile ”Cartier”, știe ce cărți cumpără, știe greutatea cuvântului, știe când, cum și unde să-l spună. Deținătorul Premiului ”Om de Cuvânt” poate procura cărțile ”Cartier” la jumătate de preț pentru un an de zile. Finaliștii pot procura cărțile cu o reducere de 20 la sută.

img22002715

img22002715

img22002715

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!