ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fermierii moldoveni vor fi susţinuţi de FAO pentru atenuarea efectelor războiului din Ucraina

14:52 | 11.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) va desfășura în Republica Moldova, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), un proiect de asistență de urgență în sprijinul fermierilor mici. Acesta vine cu o investiție inițială de 500 de mii de dolari, iar suportul urmează să fie majorat prin colaborare cu alți donatori internaționali, transmite MOLDPRES.

„Sectorul agricol din țară se confruntă acum cu multiple provocări generate de consecințele războiului din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte  și de condițiile meteorologice nefavorabile, peste 70% dintre micii fermieri fiind vulnerabili la aceste șocuri. Deși Guvernul a mobilizat sprijin intern și extern, nu are capacitatea de a sprijini toți fermierii în obținerea unor prețuri mai avantajoase de procurare a îngrășămintelor, semințelor și combustibilului necesar pentru campania de primăvară”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Prin suportul FAO, fermierii mici vor beneficia de semințe pentru culturi cu epoca de semănat medie și târzie de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia), iar minifermele familiale autorizate și gospodăriile casnice vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor sub formă de nutrețuri concentrate pentru hrana animalelor. De asemenea, FAO va oferi Ministerului Agriculturii asistență la evaluarea impactului și planificarea răspunsului la criză. Intervenția urmărește un impact la nivel național.

„FAO monitorizează atent situația din țară și suntem alături de Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta la diminuarea dificultăților prin care trece acum populația din zonele rurale. Urmărim să creștem rezistența sectorului agroalimentar la amenințări și crize pentru a anticipa potențiale riscuri pentru securitatea alimentară la nivel național”, a relevat Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova.

Potrivit sursei citate, având în vedere dependența tot mai mare a sectorului agricol de importurile de semințe, îngrășăminte și produse agrochimice, este nevoie de a susține fermierii în facilitarea accesului la input-uri și a consolida capacitățile naționale de producție internă.

De asemenea, FAO desfășoară în Republica Moldova, în parteneriat cu ministerul de resort, alte zece proiecte de asistență tehnică în valoare de 3,5 milioane de dolari pentru fortificarea unei agriculturi durabile și rezistente la provocările externe, inclusiv celor provocate de schimbările climatice.  

Foto: FAO

img22002741

img22002741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!