ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Galben de îngheţuri

08:08 | 12.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 12-13 aprilie, Cod Galben de îngheţuri, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții din perioada de referinţă, izolat în jumătatea de nord a țării, se prevăd înghețuri la suprafața solului și în aer cu intensitatea de -1..-2°С.

Specialiștii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, valorile temperaturii medii zilnice a aerului pot oscila în teritoriu între -1..-6ºC (1963) şi +22..+25ºC (2012, 2013). Valoarea minimă a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observaţii în aprilie constituie în teritoriu -14,2ºC (Soroca, 4 aprilie 1963), iar cea maximă este de +32,5ºC (Făleşti, 29 aprilie 2012).

În cea de-a doua lună a primăverii, înghețurile în aer sunt posibile pe teritoriul ţării în medie până la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – până la sfârşitul lunii, însă în unii ani acestea se pot semnala şi în luna mai.

„Primăvara, pentru agricultori rămân a fi un pericol eventuale îngheţuri sau grindină. Schimbările climatice au afectat considerabil ciclul natural. Dar, îndeosebi sunt catastrofale îngheţurile la final de aprilie - început de mai, mai ales pentru pomicultură. În acea perioadă, pomii sunt deja cu fructul format, procesul de vegetaţie este aproape finalizat, or, în caz de posibile temperaturi de 2-3 grade sub zero, roada va fi compromisă în întregime”, au explicat, la solicitarea MOLDPRES, surse de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Înghețurile prognozate vor afecta şi valorile termice din timpul zilei. Astfel, în următoarea perioadă, mercurul termometrelor se va ridica până la 18 grade Celsius. În mod obișnuit, mai cald va fi în sud şi cu 2-3 grade mai frig, în nord. În mare parte a ţării precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia unor raioane de centru şi sud, unde pe 13 aprilie, izolat se aşteaptă ploi de scurtă durată.

Începând de vineri, 15 aprilie, vremea se va răci şi mai mult.

Foto: SHS

img22002754

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!