ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova începe implementarea mecanismului de pre-vetting

09:19 | 13.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și în colegii și-a început activitatea. Ministrul Sergiu Litvinenco, împreună cu echipa Ministerului Justiției, a participat ieri la deschiderea primei ședințe, comunică MOLDPRES.

Ministrul a mulțumit celor șase membri ai Comisie pentru că au acceptat această provocare extrem de importantă pentru Republica Moldova. „Cu toții avem așteptări mari de la acest exercițiu, dar mai ales cetățenii care își doresc schimbări semnificative în justiție. Este prima reformă sistemică, care va începe de la curățarea organelor de autoadministrare – CSM și CSP, și va urma cu evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor. Scopul nostru final este ca, în următorii trei ani și jumătate, să avem un altfel de sistem al justiției: integru, corect și cu oameni onești”, a spus Sergiu Litvinenco.

Totodată, oficialul a informat membrii Comisiei că la elaborarea politicilor s-a ținut cont de standardele internaționale în domeniul justiției și a statului de drept. „Proiectul de lege a fost consultat mai întâi cu Comisia de la Veneția, după care a urmat definitivarea și aprobarea acestuia. În continuare, Ministerul Justiției are un rol minim – de a susține logistic activitatea Comisiei de evaluare și a secretariatului, dar și de a învăța lecții care vor fi necesare pentru următoarea etapă – vettingul. De asemenea, este foarte important ca toată activitatea Comisiei să fie cât mai transparentă, pentru că doar astfel vom convinge cetățenii că intenția noastră este să avem o justiție care să lucreze pentru ei”, a  adăugat Litvinenco.

Din componența Comisiei de evaluare fac parte trei experți naționali și trei experți internaționali: Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron, Victoria Henley (SUA), Nona Tsotoria (Georgia) și Herman Von Hebel (Olanda).

Foto: MJ

img22002802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!