ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Belgia susține Republica Moldova în procesul de integrare europeană

16:58 | 13.04.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Belgia susține Republica Moldova în aspirațiile sale europene și este gata să ofere toată asistența necesară pe mai multe segmente. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul Belgiei, Alexander de Croo, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Maia Sandu,  comunică MOLDPRES.

Șeful statului i-a mulțumit oficialului de la Bruxelles pentru ajutorul umanitar oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați cu care se confruntă R. Moldova.

”Mulțumesc Guvernului belgian pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 210 mii de euro, sub formă de corturi, kituri sanitare pentru refugiați, și 40 de generatoare de capacitate mică oferit țării noastre, care au fost distribuite stațiilor de pompieri și salvatori din diferite raioane ale țării”, a spus Sandu.

Președintele a solicitat oficialului european deschiderea pieței belgiene pentru fructele și produsele moldovenești care nu mai pot intra pe piețele din est din cauza războiului din Ucraina.

”Importurile și exporturile pe piețele din est au fost oprite, iar scumpirile în lanț afectează economia și oamenii din Republica Moldova. Avem nevoie de ajutor pentru a depăși aceste probleme dificile”, a adăugat  Maia Sandu.

Ea a specificat că țara noastră mizează pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii de aderare la UE. „Mizăm pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii R. Moldova și obținerea statutului de țară candidat”, a  conchis șefa statului.

Premierul Belgiei a menționat că țara sa susține Republica Moldova în aspirațiile sale europene și a declarat disponibilitatea Bruxellesului de a oferi toată asistența necesară pe mai multe segmente, precum justiție, poliție, sănătate. El a adăugat că Belgia urmează să semneze cu Republica Moldova mai multe acorduri cu privire la activitatea poliției și justiției.

„Noi am discutat despre aspirațiile voastre europene, noi cunoaștem că Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă, este un lucru care ne mișcă”, a opinat Alexander de Croo.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!