ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de lucru va elabora proiectul de modificare a Regulamentului UTA Gagauz-Yeri

12:54 | 14.04.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. La Comrat a avut loc astăzi prima ședință a grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind modificarea Regulamentului UTA Gagauz-Yeri. În componența grupului au fost incluși membri ai Comitetului executiv, juriști, experți în domeniul administrației publice etc., transmite MOLDPRES.

Participanții la ședință au menţionat „necesitatea urgentă de a elimina lacunele legale, normele învechite și conflictele din Legea fundamentală a UTA Găgăuzia pentru a asigura o cooperare eficientă a tuturor ramurilor de guvernare ale autonomiei”.

Guvernatorul regiunii, Irina Vlah, a solicitat membrilor grupului de lucru să efectueze o analiză aprofundată a prevederilor existente ale legislației și să elaboreze soluții pentru îmbunătățirea prevederilor Regulamentului. De asemenea, s-a decis implicarea reprezentanților mediului academic și  societății civile în activitatea Comisiei.

Au fost stabilite şi termenele pentru pregătirea proiectului de lege privind modificarea Codului – până la 1 iunie 2022.

Regiunea autonomă Găgăuz-Yeri a fost constituită în Republica Moldova la începutul anilor ’90, pentru a proteja drepturile minorității găgăuze. În 1994, Parlamentul de la Chişinău a aprobat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care a stabilit o structură administrativă, inclusiv un legislativ, o ramură executivă condusă de un guvernator (bașcanul) și competențe autonome specifice pentru regiune.

Foto: Facebook Irina Vlah

 

img22002863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!