ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia va identifica noi măsuri de susținere a sectorului agroindustrial din R. Moldova

12:33 | 19.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) este în prezent în proces de identificare a necesităților din sectorul agroindustrial al Republicii Moldova, pentru a veni ulterior cu propuneri de investiții în acest sens, transmite MOLDPRES.

Declaraţia a fost făcută de Matsunaga Hideki, director general al Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Europa al JICA, care a avut recent o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Subiectele discutate s-au referit la efectele războiului din Ucraina asupra sectorului agricol și al securității alimentare din țara noastră, precum și la problemele de dezvoltare imediată, pe termen mediu și lung, ce au fost identificate în sector.

„Crizele cu care se confruntă sectorul agricol, inclusiv războiul din Ucraina, fluxul mare de refugiați, dificultățile în comercializarea producției pe piețele tradiționale externe și-au lăsat amprentă, de aceea, sectorul necesită suport”, a relevat ministrul de resort Viorel Gherciu.

De asemenea, s-a vorbit despre criza fertilizanților, blocajul mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, precum și etapele actuale de implementare a proiectelor finanțate de JICA.

Proiectul de Asistență a Fermierilor Neprivilegiați 2KR, lansat în anul 2000, a contribuit esențial la asigurarea agriculturii moldovenești cu tehnică agricolă performantă, echipamente moderne și utilaje.

În 2017, Guvernul Japoniei a acordat Republicii Moldova mijloace financiare nerambursabile în valoare de 500 milioane yeni japonezi, echivalentul a 81 milioane de lei, în vederea procurării tehnicii agricole care a asigurat dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în ţara noastră. Un alt proiect implementat este cel de utilizare eficientă a combustibilului solid din biomasă.

Foto: MAIA

img22002992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!