ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un atelier dedicat cămășii cu altiță a avut loc la un muzeu din capitală

08:34 | 20.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Comunitatea ”Șezătoarea Basarabia” a organizat un atelier menit să faciliteze coaserea cămășilor cu altiță, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Petru Vicol, cămașa cu altiță este recunoscută, respectată și admirată ca cea mai reprezentativă piesă a costumului femeiesc. Decorul foarte bogat al mânecii este alcătuit din trei registre: altița, încrețul (sau crețișorii) și râurile. Cămașa cu altiță este principala piesă a costumului popular de sărbătoare, prin care femeile își etalează simbolic apartenența la comunitate.

Membrele Comunității „Șezătoarea Basarabia” au transmis vizitatorilor muzeului cunoștințe și tehnici de croi, cusut și brodat, contribuind la promovarea portului popular. Activitatea desfășurată a avut scopul să asigure conservarea și valorificarea costumului popular autentic în contextul tezaurului folcloric, al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Acest eveniment face parte dintr-un șir de întruniri ce sunt preconizate să se desfășoare în cadrul muzeului.

Foto: MNEIN

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!