ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Mircea V. Ciobanu a avut o dublă lansare de carte

08:25 | 21.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din capitală a avut loc ieri evenimentul cu genericul „Mircea V. Ciobanu sau omul-bibliotecă”. În cadrul acestuia, au fost lansate cărțile „Un tărâm al literarului” (eseu, critică literară) și „Biblioteca” (roman), ambele semnate de Mircea V. Ciobanu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Mircea V. Ciobanu a menționat că volumul ”Un tărâm al literaturii” cuprinde textele pe care le-a scris anterior pentru revistele ”România literară”, ”Viața Românească”, ”Contrafort”,  ”Sud Est Cultural”, ”Revista Literară” ș.a. Cartea are 240 de pagini. ”Romanul ”Biblioteca” a apărut la Iași și este o însumare a lecturilor mele și a experienței mele de viață de câteva zeci de ani. Este un roman despre un om care-și recuperează memoria, recitindu-și propriile texte pe care le ordonează într-o formă de carte sau de bibliotecă”, a precizat autorul.

În cadrul evenimentului, criticul literar Maria Pilchin a numit romanul „Biblioteca” – metaroman, iar scriitorul Emilian Galaicu-Păun a spus că aceste două volume sunt foarte legate unul de altul și relevă multe despre autor. La fel, în analiza făcută, el a menționat numele unor scriitori celebri care l-au influențat în structura și conținutul volumelor recent apărute pe Mircea V. Ciobanu - Jorje Louis Borges, Umberto Eco, Roland Barthes. 

Scriitorul Mircea V. Ciobanu s-a născut la 29 februarie 1956, în satul Petreni, raionul Drochia. Absolvent al Universității de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul „B. P. Hasdeu” din orașul Drochia, lector asociat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Moldova. Actualmente este redactor-șef la Editura „Știința”.

Este autor al volumelor: „Haydn între două claxoane” (1995), „Stația terminus” (1998), „Plăcerea interpretării” (2008), „Proza lui Sadoveanu” (2009), „După-amiaza unui faun” (2013), „Aureliu Busuioc: poetul, prozatorul, dramaturgul” (2013), ”Tratat cu literatură” (eseu, 2015) ș.a. În 2012 a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” al R. Moldova, în 2014 – cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer al României, iar în 2014, 2015 și în 2018 – cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

img22003063

img22003063

img22003063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!