ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalista Tatiana Slivca a editat o carte de interviuri cu soliști și instrumentiști din țară

09:32 | 21.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Zestrea neamului” - interviuri cu mai mulți soliști și instrumentiști din țară, semnată de jurnalista Tatiana Slivca, a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Tatiana Slivca a menționat că volumul are 228 de pagini și cuprinde o selecție de 30 de interviuri cu soliști și instrumentiști: Dumitru Blajinu, Gheorghe Banariuc, Nicolae Glib, Suzana Popescu, Maria Iliuț, Adam Stângă, Anatol Vițu, Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Mihai Ciobanu, Simion Târșu, Mihai Amihalachioaie, Ion Buldumea, Serghei Ciuhrii, Ion Dascăl, Nicolae Gribincea, Ioana Căpraru, Veta Ghimpu Munteanu, Iustina Scarlat, Oleg Vitliuc, Gheorghe Șevcișin, Marin Bunea, Petre Neamțu, Maria Sarabaș, Surorile Osoianu, Nicolae Botgros, Igor Rusu, Maria Mocanu, Larisa Arseni și Victor Dubencu. Cartea a fost editată cu sprijinul Ministerului Culturii, proiect aprobat de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.

”Dragoste, credință și curaj – cu aceste trei cuvinte putem cuceri lumea, spunea Regina Maria a României. Sunt trei virtuți pe care le putem atribui fiecărui personaj al acestei cărți. Am căutat întotdeauna să pun în valoare cultura tradițională și, mai ales, oamenii care și-au dedicat întreaga viață slujirii ei. În decursul celor zece ani, timp în care am realizat emisiunea „Zestrea neamului”, am bătătorit multe cărări în căutare de comori folclorice, am deschis lăzi cu zestre, am stat la taifas cu cei mai valoroși artiști ai cântecului popular, care au devenit adevărate simboluri ale culturii neamului nostru. Toate aceste povești mi-au fost reale exemple și pot fi, de asemenea, exemple pentru cititori. Sunt povești de viață trăite de artiști consacrați, cu bune și cu rele, cu lacrimi și bucurii, cu riscuri, care, odată asumate, le-au permis să ajungă victorioși la final”, a mai spus Tatiana Slivca.

Regretatul folclorist Tudor Colac afirma că ”Zestrea neamului” este o antologie cu caracter de unicat în viața culturală de la noi. ”Cartea va servi, sunt convins, drept model atitudinal pentru angajații din mass-media de la noi și va fi totodată un ghid-îndrumar pentru studenții din domeniul jurnalismului și al artei comunicării, precum și pentru toți cei care țin la valorile culturii naționale și universale”, sublinia Tudor Colac.

Tatiana Slivca s-a născut pe 6 noiembrie 1986 în Chișinău. A absolvit Liceul „Onisifor Ghibu”, apoi a studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - licență în Jurnalism și masterat în Filosofie aplicată și Management cultural. În 15 ani de jurnalism, s-a remarcat prin realizarea emisiunilor TV și Radio: „În culisele neamului”, „Casa mare la români”, „Zestrea neamului” și „Tradiții”.

img22003064

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!