ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 1500 de biserici din țară au fost verificate de pompieri

09:12 | 21.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Începând cu ziua de 7 aprilie, ofițerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au efectuat evaluarea stării anti-incendiare la 1.492 (90%) de lăcașe de cult, fiind instruiți în domeniu 1.892 de fețe bisericești, transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor IGSU, până la finele săptămânii curente vor fi verificate toate lăcașele de cult din țară, iar responsabilii vor primi recomandări antiincendiu.

Recomandările pompierilor țin de menținerea accesului liber pentru autospecialele de intervenție în preajma lăcașelor de cult, amenajarea unor locuri speciale pentru aprinderea lumânărilor, dar și la distanță de siguranță față de elementele combustibile, dotarea lăcașelor de cult cu mijloace de primă intervenție, dar și marcarea vizibilă a ieșirilor de evacuare a persoanelor, în caz de urgență.

Specialiștii au atras atenția responsabililor și asupra amplasării instalațiilor de încălzire. Acestea trebuie poziționate la distanțe de siguranță față de elementele de construcție, decorurile sau mobilierul combustibil. Responsabilii au fost îndemnați să mențină ușile de evacuare în poziție deschisă pe timpul slujbelor religioase, iar în condițiile unui număr foarte mare de credincioși, s-a recomandat desfășurarea activităților în exteriorul bisericilor.

Totodată, a fost lansat îndemnul ca igienizarea gospodăriilor, dar și a cimitirelor, să fie desfășurate fără aprinderea gunoiului menajer, dar și a vegetației uscate.

Pentru asigurarea securității anti-incendiare, dar și a regimului de siguranță în Republica Moldova, vor activa zilnic peste 600 de angajați IGSU cu 200 unități de tehnică.

Foto: IGSU

img22003074

img22003074

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!