ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

16:38 | 21.04.2022 Categorie: Comunicate

Partenerii de dezvoltare implementează un proiect destinat sporirii transparenței și accesului la justiție în Republica Moldova

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Secretara de stat a Ministerului Justiției a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului european „Sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judecătoresc”. Beneficiarii principali ai proiectului sunt Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit Uniunii Europene pentru asistența și suportul constant oferit țării noastre în vederea reformării sectorului justiției. „Suntem într-un proces foarte ambițios de reformare sistemică a justiției, iar fără implicarea plenară și suportul oferit de către partenerii de dezvoltare nu am reuși să realizăm tot ce ne-am propus. Acest proiect este în corespundere cu Strategia din sectorul justiției, adoptată la sfârșitul anului trecut. Unul dintre obiectivele prevăzute în Strategie ține de responsabilizarea actorilor din justiție și îmbunătățirea accesului la justiție. Mă bucur foarte mult că proiectul este focusat și pe asistența juridică garantată de stat, deoarece cunosc bine care sunt necesitățile și problemele în acest domeniu. În acest sens, Ministerul Justiției a demarat mai multe proiecte de lege de revizuire a cadrului legal în vederea sporirii accesului cetățenilor la justiție”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Prezent la eveniment, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, menționat că Acordul de asociere RM-UE prevede acordarea asistenței tehnice instituțiilor din sectorul justiției pe parcursul mai multor ani. În prezent, UE oferă suport la implementarea mecanismului de pre-vetting. „Justiția din Republica Moldova este departe de a fi echidistantă și independență, iată de ce UE oferă sprijin și dezvoltă proiecte care au menirea de a vă ajuta să creați instituții democratice și să aveți o justiție echitabilă și transparentă”, a afirmat Jānis Mažeiks.

La eveniment au mai participat ambasadorul Republicii Lituania, Kęstutis Kudzmanas, ambasadorul Republicii Franceze, Graham Paul, și reprezentanți ai Agenției Centrale pentru Managementul Proiectelor (Lituania) și Expertise France (Franța), experți implicați în dezvoltarea proiectului în țara noastră.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!