ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de Urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile

18:11 | 21.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Starea de urgență, instituită prin Hotărârea Parlamentului 41/2022, a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie. Hotărârea a fost adoptată astăzi cu votul a 55 de deputați, comunică MOLDPRES.

Solicitarea de prelungire a stării de urgență a fost prezentată în plen de premierul Natalia Gavrilița. Aceasta a precizat că adoptarea acestei hotărâri a fost necesară, pentru ca Executivul să aibă în continuare pârghii și instrumente care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente. Aceste aspecte vizează procedurile de recepționare a ajutoarelor umanitare, de alocare a mijloacelor financiare sau de simplificare a mai multor procese aferente gestionării crizei refugiaților.

Astfel, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a mai multor măsuri, printre care instituirea regimurilor speciale de intrare și ieșire din țară și de circulație pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Comisia va putea adopta decizii necesare pentru întreprinderea unor acțiuni rapide de asigurare cu resurse energetice. Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va mai putea efectua acțiuni necesare pentru protecția infrastructurii critice și pentru asigurarea securității cibernetice, va întreprinde măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraționale și va putea accesa și gestiona asistență internațională.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!