ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

18:31 | 21.04.2022 Categorie: Comunicate

Numărul de rezidenți în comunitatea terapeutică pentru reabilitarea deţinuţilor care suferă de dependență de droguri trebuie majorat

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, împreună cu reprezentanții Grupului Pompidou al Consiliului Europei și conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, a vizitat astăzi comunitatea terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului nr. 9 – Pruncul. Comunitatea terapeutică a fost creată în urmă cu patru ani cu scopul de a ajuta la reabilitarea deţinuţilor care suferă de dependenţă de droguri.

„Modelul comunității terapeutice, implementat de personalul din penitenciar împreună cu reprezentanții organizației „Inițiativa Pozitivă”, s-a dovedit eficient pe plan național și internațional, iar extinderea unui astfel de tratament în sistemul penitenciar din Republica Moldova poate contribui la o abordare nouă a reducerii consumului de droguri, dar și a recidivelor infracționale. Comunitatea „Catharsis” este un exemplu care demonstrează că programele de reabilitare dau rezultate și ajută deținuții să se încadreze mult mai ușor în societate, atunci când sunt eliberați. Recidiva în rândul rezidenților comunității care au fost eliberați este până în prezent zero. De aceea, trebuie să creăm condiții de detenție și de trai asemănătoare în mai multe penitenciare”, a menționat Nadejda Burciu.

Reprezentanții Grupului Pompidou al CoE împreună cu șeful Oficiului CoE la Chișinău s-au arătat impresionați de rezultatele comunității și, în același timp, emoționați de istoriile personale ale rezidenților. Deseori, modelul comunitații terapeutice din Moldova este prezentat drept un exemplu de bună practică pentru alte țări din spațiul post-sovietic.  

Tot astăzi, la Ministerul Justiției a fost prezentat raportul „Abordarea rolului subculturii criminale asupra accesului la tratamentul de substituție cu metadonă și buprenorfină în penitenciarele din Republica Moldova”. Autorii studiului Dr. Frederic Altice - profesor în medicină (boli infecțioase) și epidemiologie (boli microbiene); cadru didactic afiliat, Yale Institute for Global Health, și Lyuba Azbel - doctor în științe, doctor sociolog în sănătate publică de la Universitatea Yale, au prezentat rezultatele cercetării și au venit cu unele propuneri de reducere a influenței subculturii criminale asupra tratamentului medicamentos anti-drog.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!