ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de păsări decorative a fost inaugurată la un muzeu din Chișinău

19:00 | 21.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală a fost vernisată astăzi o expoziție cu genericul  „Frumuseți înaripate. Păsări decorative din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul  instituției, Petru Vicol, a menționat că expoziția este prilejuită de Ziua Mondială a Pământului, marcată anual pe 22 aprilie. ”Este o zi care ne amintește despre valoarea patrimoniului natural al planetei și necesitatea protejării acestuia”, a specificat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, curatorii expoziției (dr. Sergiu Pană și angajații secției Științele Naturii) au selectat piese ce reprezintă păsări decorative, crescute de om. Astfel, în expoziție se regăsesc păsări din familiile Phasianidae (fazani), Columbidae (porumbei), Galinacee (găini, cocoși) ș.a. Din textele informative, care însoțesc exponatele, vizitatorii vor afla multe amănunte curioase. Bunăoară, despre papagalul Jaco, celebru pentru capacitatea de a memora peste 800 de cuvinte. Sau despre porumbelul cravatat și motivul pentru care „poartă cravată”. Unele din speciile prezentate în expoziție pot fi întâlnite în gospodăriile rurale, în apartamente etc. Cele exotice trăiesc în spații special amenajate, la colecționarii de păsări.

În context, secretarul științific al instituției, Andrei Prohin, a afirmat că vizitatorii muzeului sunt invitați să admire frumusețea păsărilor, precum și să afle informații curioase despre fiecare specie. ”Evenimentul constituie și un îndemn adresat colecționarilor de păsări să coopereze cu muzeele pentru a îmbogăți colecțiile de științe ale naturii, pentru binele următoarelor generații. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Natură deține una din cele mai bogate colecții zoologice din Republica Moldova, care s-a completat pe parcursul a peste 130 de ani de activitate a instituției”, a mai spus Andrei Prohin.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la 30 iunie.

img22003102

img22003102

img22003102

img22003102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!